5 Mart 2016 Cumartesi

KOSGEB'TEN HİBE VE FAİZSİZ KREDİ CAİZ MİDİR?

SORU: Selamun aleykum hocam Türkiye'de Kosgeb bir miktar hibe bir miktar ise faizsiz geri ödemeli kobilere kredi veriyor bunları alıp kullanmak caizmidir?


Bismillahirrahmanirrahim, Hamd, yalnızca Allah'adır.

CEVAP: Ve aleykum selam.

Sevgili kardeşim öncelikle bilinmelidir ki hibe veren kişi veya kurumun kim olduğu önemli olmadığı gibi, kendisinden borç alınacak olan muhatabın da kim olduğu önemli değildir. Eğer kişi veya kurumlar karşılıksız olarak hibe veriyorlarsa bunu alabilir, şer'an caiz olan yerde kullanabilirsiniz.

Diğer bir sorunuz olan faizsiz krediye gelince, kurumlar genellikle faizin adını farklı isimler adı altında değiştirerek insanlara sunarlar buna çok dikkat edilmesi gerekmekle birlikte, gerçekten faizsiz kredi ise bu normal borç akdidir, caizdir. Dosya masrafı olarak sabit bir rakam yerine bir oran veriliyorsa bundan sakınmak gerekir. Yani alınan kredi için örneğin %2 dosya masrafı alınıyor demek, adını değiştirerek faiz demektir. Aynı dosyayla 10 TL kredi alınabildiği gibi 10000 veya 100000 TL kredi de alınabilir, rakamın değişmesi dosyaya ilave masraf çıkartmaz. Bu sebeple eğer dosya masrafı ödenmesi gerekecekse bunun örneğin 500 TL 600 TL gibi sabit bir rakam olması, yüzdelik oran olmaması gereklidir. En doğrusunu Allah bilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder