23 Aralık 2015 Çarşamba

SİGARA



Soru: Sigaranın hükmü nedir?

Cevap: Bismillahirrahmanirrahim, Hamd, yalnızca Allah'adır.

Sigara haramdır. Bu günde dünyanın çeşitli yerlerinde de sigarının haramlığından bahsedilmektedir.

Rabbimiz bizlere temiz şeyleri helal, habis şeyleri ise haram kılmıştır. Faydalı olan şeyler temiz şeylerdir ki, bunlar helaldir. Zararlı olan şeyler de pis şeylerdir ki, bunlar da haramdır.


Bakınız Rabbimiz şöyle buyurmaktadır:

“O (peygamber ki) onlara iyiliği emreder, onları kötülükten meneder. Onlara ‘temiz’ şeyleri helal, ‘pis’ şeyleri de haram kılar.” (Araf: 7/157)

Dün olduğu gibi bu günde birileri çıkıp; “sigara mekruhtur” diyebilirler. Onlara deriz ki: ‘Önceki nesillerde ‘tütün’ için verilen fetvalar, bu günkü ‘sigara’ denen zehir çubuğuyla birebir uymamaktadır. O zamanın şartlarında tarlasına tütün ekip sonra da bunu içen -veya satan- bir kişinin haliyle, bu gün dev bir zehir sektörüne dönüşen ve zararlarını tüm dünyanın bildiği ve içinde dört bin çeşit zararlı madde bulunan sigarayı aynı görmek asla doğru değildir.’

Bilindiği üzere İslam; ‘dini, aklı, canı, malı, nesli’ korur. Sigara ise insanı bağımlısı yaparak insan iradesini etkiler. Beynine zarar verir. Türlü hastalıklara ve sonunda da canın telefine sebep olur. Nesilleri hem sağlık yönünden hem de ekonomik yönden etkiler.  Yani sigara, İslam’ın koruduğu şeylerin düşmanıdır.

Bu ölümcül düşman; ölüme götüren hastalıkları sebebiyet vermekte, kul haklarının ihlalini gündeme getirmekte ve maddi anlamda büyük israflara yol açmaktadır ki, şimdi de kısaca onlara değinelim.

a) Sigara Ölüme Sebep Olur: İnsanın bedeni Allah Subhanehu ve Teâlâ’nın ona verdiği bir emanettir. Ve insanın bu emanete karşı emanet bilinciyle hareket etmesi gerekir. Ona bu emaneti veren zamanı gelince ondan alacak ve o bedenle yaptıklarını ona soracaktır. İnsanın başkasının bedenine zarar vermesi caiz olmadığı gibi kendi bedenine de zarar vermesi caiz değil, haramdır.

b) Kul Hakkına Sebep Olur: Allah Subhanehu ve Teâlâ’nın kullarının haklarına girmekte dinen caiz değil, haramdır. Sigara kullanımıyla insanların haklarına girilmektedir. İnsanlar pasif içicilikle zehirlenmektedirler. Pasif içiciler de devamlı sigara içilen ortamda kaldıklarında onlarda aynı şekilde zehirlenmektedirler.

Ayrıca sigaranın kendine has kötü kokusundan başta ev halkı olmak üzere tüm insanlar olumsuz etkilenmektedirler. Bilindiği üzere Efendimiz aleyhisselâm kötü kokulu yiyecekler yiyenlerin insanları rahatsız edeceklerinden ötürü o halleriyle mescide gelmemelerini istemiştir.

c) İsrafa Sebep Olur: İsraf, İslam’da haramdır. Rabbimiz yiyip içmemizi ancak israf etmemizi bizlere bildirmiştir.

“Yiyin, için ve israf etmeyin. Çünkü O, israf edenleri sevmez.” (Araf: 7/31)

Yine kitabullah’da israf sahiplerinin şeytanın kardeşleri olarak ta bildirilmiştir:

“İsraf ederek saçıp savurma. Çünkü saçıp-savuranlar, şeytanın kardeşleri olmuşlardır; şeytan ise Rabbine karşı nankördür.” (İsra: 17/26-27)

Sigara da israfa sebebiyet vermektedir. Dolayısıyla israfa sebebiyet veren şeylerde olduğu gibi o bu noktadan da caiz değildir.

Ayrıca sigaraya verilen paralar Allah’ın dininde düşman olanların kasalarına girmekte ve bu paralar tüm dünyada Müslümanlara karşı kullanılmaktadır.

Sigaranın Zararları

Günümüzde sigaranın zararları herkes tarafından bilinmekte,Dünya Sağlık Örgütünün istatistiklerine göre 'sigara içmek' dünya çapında bir problem olmakla birlikte tahmini 3 yetişkinden biri sigara kullanmaktadır. Bu istatistiğe göre 1,2 milyar kişinin sigara kullandığı ortaya çıkmaktadır. Dünya Sağlık Örgütünün yaptığı açıklamaya göre birçok ülkede akciğer kanseri görülmektedir ve bu hastalık sigaranın sebep olduğu ölümcül sonuçlardan sadece biridir.

Sigara içen kişiler kendilerine zarar verdikleri gibi çevrelerinde bulunan kişilerede zarar verir. Bunlara pasif içici denir. Sigaranın vücuttaki tüm doku ve organlara sayılamayacak kadar çok zararı vardır. Peki sigaranın zararları nelerdir?

* Öncelikle sigaranın en büyük zararını %10-15 kilo eksikliği ve zeka geriliği ile anne karnındaki bebek görür.

* Tütün içinde bulunan Karbonmonoksit, Nikotin, Katran gibi zararlı maddeler akciğer kanseri başta olmak üzere, solunum sistemi hastalıklarından olan bronşit ve amfizeme gibi hastalıklara neden olur. İçilen her sigara sizi kansere bir adım daha yaklaştırır. Sigara içenlerde akciğerlerin doğal savunma sistemi bozulur ve buda enfeksiyon kapma riskini artırır.

* Sigarada bulunan Karbonmonoksitin kandaki oksijeni yok etmesiyle damarlarda kolestrol depolanır ve bunun neticesinde kalp krizi riski artar.

* Yemek borusu ve midede ülser, kanama ve kanser oluşumu artar. Pankreas kanseri riski fazlalaşır. Sigara içen erkeklerin içmeyenlere oranla daha fazla mesane kanserine yakalandıkları görülmektedir.

* Sigara içenlerin ellerinde ve parmaklarında sararmalar ve tırnaklarında kırılmalar görülmektedir.

* Sigara kol ve bacak damarlarında çeşitli hastalıklara neden olur. Özellikle, damarlardaki tıkanıklık nedeniyle ancak organların kesilmesiyle tedavi edilebilen(Burger) hastalığı oluşur.

* Ağız kokusu, diş ve diş eti hastalıkları, diş kaybı ve tat alma duyusunda bozulmalar görülür.

* Beyin hücrelerinin ölümüne ve hafıza zayıflığına(Alzheimer) sebep olur.

* Koku alma duygusu azalır.

* Sigara içen bayanlarda rahim ve yumurtalık kısırlığı,erken menopoz ve rahim kanseri gibi tehlikeler görülür.

* Gözlerde katarakt yada körlük meydana gelebilir.

* Vücutta yorgunluk,ruhsal gerilim,aşırı stres ve uykusuzluk görülür.

* Cinsel organlarda iktidarsızlık, ereksiyonda azalma ve döllenme yetersizliği meydana gelir.

* Vücuttaki insülin salgılama yeteneğini azaltarak şeker hastalığına sebep olur.

* Sigara, deri yapısının bozulmasına ve kırışıklıklara yol açar. Bunun yanında sigara içenlerin yaraları çok daha zor iyileşir. Bazen ameliyat sonrası yaraların iyileşmediği görülür.

* Sigara bağımlılarında kronik baş ağrılarına rastlanır.

* Bu bilinen gerçekleri göz önünde tutarak daha duyarlı olmaya çalışmalıyız. Yeni nesle iyi örnek olup eğiterek onları büyük bir problem haline gelen bu ölümcül alışkanlıktan korumalıyız.

Allah her şeyi hakkıyla bilendir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder